In samenwerking met Innofest en EHBO-vereniging Assen, hebben wij tijdens het TT Festival in Assen een development (hardware en software) en 3D Mapping opdracht in één mogen testen. Voor deze opdracht hebben wij het kermisterrein van het TT Festival ingescand met een drone. Daarbovenop hebben we tracker modules ontwikkeld en voorzien van een GPS, zodat posities van deze modules op een kaart in een web app getoond konden worden.

De opdracht

Het doel van deze opdracht was om te testen hoe onze tracker modules presteerden bij het versturen van GPS data, zonder gebruik van het 4G-netwerk. Hierdoor zouden de modules GPS posities kunnen blijven sturen indien het 4G-netwerk in de regio overbelast is of een storing heeft. We hebben EHBO eenheden voorzien van tracker modules, zodat deze te allen tijde gevolgd kunnen worden door het commandocentrum tijdens het festival.

Wij hebben drone mapping toegepast om het kermisterrein in te scannen. Hierdoor verkregen we een plattegrond van het terrein tijdens het festival. Om de plattegrond weer te kunnen geven voor het commandocentrum, hebben we een web dashboard ontwikkeld waarop posities van EHBO eenheden worden getoond op een kaart. Ook hadden EHBO eenheden de optie om de alarmknop in te schakelen op de tracker module. Hiermee gaat er een alarm af op het dashboard. Zo kan het commandocentrum direct contact opnemen met de desbetreffende EHBO-eenheid tijdens een noodgeval en ziet het de positie van de eenheid op de kaart.

Na de eerste testdag, hadden we waardevolle feedback ontvangen op de werking van de tracker modules en het web dashboard. Wij hebben tijdens het evenement de feedback op het web dashboard direct verwerkt, zoals te zien is op de tweede afbeelding hieronder. Zo hebben we de kleuren van de markers op de kaart verduidelijkt en hebben we labels toegevoegd boven de markers. Daarnaast hebben we het batterijpercentage, de signaalsterkte en de tijd van het laatst ontvangen positie toegevoegd als informatie per module.

De resultaten

We hebben meer dan 20.000 berichten verwerkt die zijn verstuurd vanuit acht verschillende tracker modules via het LoRaWAN-netwerk. Daaruit is gebleken dat een klein deel (minder dan 10%) van deze berichten geen GPS positie bevat. Dat deed zich voor doordat een tracker module geen GPS-fix had, bijvoorbeeld omdat een EHBO-eenheid zich in gebouw bevond of doordat de eenheid liep in een omgeving met hoge gebouwen of bomen.

We hebben erg enthousiaste reacties ontvangen over onze tracker module toepassing. We danken Innofest en de organisatie van het TT Festival Assen voor de ondersteuning en de mogelijkheid tot testen. We danken de EHBO vereniging voor het leveren van waardevolle feedback en het beschikbaar stellen van eenheden die ons wilden helpen met testen!

Ontdek de mogelijkheden

Ben je op zoek naar een hardware, software of 3D Mapping oplossing? Of zoek je naar oplossing waar deze worden gecombineerd? Bij ons ben je aan het juiste adres.